Oppdateringer i rødt i vedleggene.
- Vedtekter og havnereglement (12.03.2023)
- Vedtekter og havnereglement (25.03.2021)
- Vedtekter og havnereglement (10.02.2020)
Vedtekter pr. 12.03.2023
§ 1. Navn og formål
Foreningens navn – YTTERLAND SMÅBÅTFORENING
Foreningens formål er å samle båtinteresserte og ivareta deres interesser, herunder sikre nødvendige havneplasser og ellers arbeide for å fremme båtmiljø og sjøliv som trivselsfaktor i lokalsamfunnet.
§ 2. Medlemskap
Medlemskap i foreningen er åpent for alle som er bosatt i Giske Kommune. Styret kan, dersom det foreligger særskilte grunner for det, godkjenne medlemsskap for personer som er bosatt utenfor Giske kommune. Inn og utmelding i foreningen skal skje skriftlig.
Medlemsskap gir rett til å søke båtplass i småbåtforeningens anlegg etter gjeldende havnereglement. Medlemsskapet opphører automatisk og uten nærmere varsel dersom den fastsatte medlemskontigenten «årskontigent» ikke er betalt for de to siste år.
Medlemmer som gjennom sin oppførsel vekker anstøt eller forargelse som er til skade for foreningen, kan etter vedtak i styret ekskluderes. Vedtaket om eksklusjon må for å være gyldig, vedtaes av styret med minst 4/5 flertall. Styrets vedtak som skal være begrunnet skal meddeles vedkommende medlem skriftlig samtidig som det opplyses at vedkommende har adgang til å påklage styrets vedtak til årsmøtet. Slik klage skal behandles på førstkommende årsmøte.
Manglende betaling av kontigenter og avgifter og manglende vilje til egeninnsats på foreningens anlegg, kan etter forutgående varsel medføre vedtak i styret om tap av medlemsskap etter foregående ledd. Jfr. ellers havnereglement for båtplass i foreningens båthavner.
Tap av medlemsskap medfører automatisk tap av rett til båtplass og tildelt båtplass innløses etter gjeldende regler.
§ 3. Innskudd – kontigenter – avgifter
Det skal betales en årlig medlemskontigent som fastsettes av årsmøte – jfr. § 8
Medlemmer som har fått tildelt båtplass eller som gjør seg nytte av foreningens anlegg, skal betale de innskudd og/eller avgifter som til enhver tid er vedtatt for vedkommende anlegg/tiltak – § 5.
§ 4. Styringsorganer
Småbåtforeningens øverste styringsorgan er årsmøte.
Foreningens drift ledes av et styre valgt av årsmøte som skal bestå av:
• Formann
• Kasserer
• 3 styremedlemmer (En av styremedlemmene velges til nestformann)
• Havnesjef / dugnadsleder
• 2 varamenn
Styret velges for to år og slik at halvparten står for valg hvert år. Det samme gjelder varamenn.
Styret inkalles til møte så ofte formannen finner det nødvendig eller når et av styremedlemmene ber om det. Inkallingen bør skje med rimelig frist og på en hensiktmessig måte.
Styret er vedtaksført/beslutningsdyktige når minst 3 medlemmer møter etter lovlig innkalling. Møtende varamedlemmer regnes som medlem. Styrets vedtak fattes etter alminnelig flertall dersom ikke annet er fastsatt for vedkommende sak. Ved stemmlikhet er formannes stemme utslagsgivende.
§ 5. Bruk av foreningens klubbhus
Klubbhus er å betrakte som en del av havneanlegget. Klubbhuset kan leies ut til medlemmer og ikke-medlemmer mot å betale den leien som fastsettes på årsmøte.
§ 6. Styrets virkeområde/oppgaver
Styret skal som utøvende organ ivareta foreningens daglige drift av havnen med tilhørende anlegg på land og sjø i samsvar med det til en hver tid gjeldende havnereglement. Styret skal herunder føre tilsyn med og vedlikehold av havnen med tilhørende anlegg.
Styret skal i samsvar med gjeldende havnereglement stå for tildeling av båtplasser herunder regulering av størrelse og plassering av den enkelte plass.
Styret skal utarbeide årsmelding for siste driftsår og med en oversikt over evt. utbygging og vedlikeholdsarbeider som bør realiseres i kommende år. Årsmeldingen skal oppleses på årsmøte for kommentar.
§ 7. Bruk av foreningens båthavner og tildeling av båtplass
Regler for bruk av foreningens båthavner med tilhørende anlegg på sjø og land herunder regler for tildeling av båtplass fastsettes av årsmøte i eget reglement «Havnereglement».
§ 8. Årsmøte
Årsmøte skal holdes hvert år innen utgangen av februar det påfølgende år.
Årsmøte innkalles av styret med minst 10 dagers varsel. Innkallingen skal skje skriftlig eller ved annonsering i lokalpressen. I innkallingen skal det fremgå hvilke saker som skal behandles på årsmøtet.
Saker som medlemmer ønsker skal behandles på årsmøte skal sendes skriftlig til havnestyret og må være dette i hende senest en uke før årsmøte skal holdes.
Årsmøte som er lovlig innkalt er beslutningsdyktig når minst 10 registrerte medlemmer møter.
Årsmøte skal behandle:
- Årsmeldinger
- Foreningens samlede regnskap i revidert stand
- Behandlede vedtekter
- Fastsette foreningens kontigent
- Innkomne saker fra medlemmer
- Valg av styremedlemmer, varamenn og arrangementskomite
Ekstraordinært årsmøte kan holdes dersom styret finner det nødvendig eller dersom minst 1⁄4 av foreningens medlemmer skriftlig har krevd dette. I innkallingen som skal skje på samme måte som for ordinært årsmøte, men med minst 8 dagers varsel skal det fremgå hvilke saker som skal behandles.
Medlemmer uten fast båtplass har ikke stemmerett på årsmøtet ved vedtektsendringer.
§ 9. Avstemning på årsmøte
Vedtak på årsmøte fattes med alminnelig flertall med unntak av vedtak om endring av foreningens vedtekter som må ha 2/3 flertall for å være gyldige. Ved stemmelikhet er møtelederens stemme utslagsgivende.
§ 10. Medlemsforepliktelser
Medlemmer av Ytterland Småbåtforening hefter bare for sine innskudd og kontigenter overfor foreningens forpliktelser/kreditorer.
Tillitsverv i foreningen kan ved valg pålegges ethvert medlem. Årsmøtet kan frita medlemmer fra verv som ansees for byrdefulle for vedkommende eller dersom vedkommende har fungert i verv de to siste år.
§ 11. Nedlegging oppløsning av foreningen
Vedtak om å legge ned foreningen kan bare fattes på foreningens ordinære årsmøte og må være fattet med 3⁄4 flertall for å være gyldig. Ved votering om dette kan medlemmene som er lovlig forhindret fra å møte avgi forhåndsstemme. Slik forhåndsstemme skal være skriftlig og være motatt av styret før årsmøtet tar til. De avgitte forhåndsstemmene telles med som for avgitte stemmer under møtet.
Havnereglement
§ 1. Styret og havneanlegg
Med havn og havneanlegg menes i dette reglementet ethvert anlegg på sjø land som småbåtforeningen disponerer fortøyningsrettigheter i eller opplagsplass på.
Når det gjelder oppretting, valg og sammensetting av styre og styrets virkeområder og oppgaver vises det til Vedtekter for Småbåtforeningen § 4, 6 og 8.
§ 2. Rett til båtplass – tildelingsregler
Båtplass ved småbåtforeningens anlegg kan tildeles medlemmer i foreningen av styret etter skriftlig søknad. Tildeling av båtplass til andre kan bare skje etter vedtak i styret.
Styret skal følge en prioritert liste over medlemmer som søker om båtplass og den enkelte har til enhver tid rett til å gjøre seg kjent med denne. Den enkelte søkers ansiennitet regnes fra den tid vedkommende meldte seg som søker.
Styret fordeler de ledige båtplasser etter den enkelte søkers ansiennitet. Styret kan fravike ansiennitetsprinsippet eller avvise søknader dersom en finner at de ledige båtplasser ikke kan disponeres til omsøkte formål av hensyn til båtlengde, bredde, dybde, tilkomst, bryggebelastning o.l.
Største tillatte båtlengde i havna er 42 fot/13 meter. Utriggere 10,40 meter.
Største båtlengde på 8,4 meters utriggere er 34 fot/10,5 meter.
Største båtlengde på 6,4 meters utriggere er 26 fot/8 meter.
Største båtlengde på 4 meters utrigger er 18 fot/5,5 meter
Ved lik ansiennitet går den av søkerne foran som har lengst medlemsskap i foreningen.
Båtplass i havneanlegg tildeles medlemmer i foreningen etter ansiennitet på nummerert venteliste. Den som får tildelt båtplass plikter å følge gjeldende havnereglement.
Alle som bruker båtplass han selv ikke eier i mer enn 14 dager skal betale medlemsavgift.
§ 3. Salg, tilbakekjøp og framleie av båtplass
Den som får tildelt båtplass skal betale et engangsbeløp – andelstilskudd – og en årlig havneavgift for drift og vedlikehold av anlegget. Engangsbeløpet/andelstilskuddet skal betales ved tildeling av båtplassen og før båtplassen blir tatt i bruk.
Båtplasser som de siste 5 år ikke er benyttet av vedkommende eier til egen eller til båt han beviselig disponerer har foreningen rett til å kreve tilbakekjøpt. Ved tilbakekjøp skal vedkommende eier av båtplassen ha tilbake 95% av det fastsatte andelstilskuddet for tilsvarende båtplass på tilbakekjøpstidspunktet. Ved tilbakekjøp kan det etter vedtak i styret gjøres fradrag for ekstraordinert vedlikehold på grunn av skader på båtplassen.
Eiere av båtplass kan leie ut plassen sin inntil 30 dager uten å melde dette til styret.
Utleie utover 30 dager må meldes inn til styret. Dette er viktig for at styret får registrert inn/ha
kontroll på hvem som er bruker av båtplassen/havnen, og registrere startdato for leie.
Eier og Styret skal i fellesskap stå for framleie det første året.
De fire neste årene kan styret disponere båtplassen for utleie hvis det er stor nok interesse for
leie av båtplasser.
Leietaker skal betale en «leiesats Kr/breddemeter» + havneavgift + medlemskontingent.
Utleier (eier av båtplassen) betaler kun medlemskontingent.
Leietaker skal ha 2 mnd oppsigelsestid om utleier vil ha plassen tilbake.
Leiesats, havneavgift og medlemskontingent fastsettes i årsmøtet.
Salg av båtplasser skal kun skje tilbake til Ytterland Småbåtforening ved styret som tildeler den videre til neste person på ventelisten, eller kan bruke den til utvidelse av andre plasser. Båtplassen skal kunne overføres til livsarvinger direkte uten å måtte gå gjennom småbåtforeningen, men da skal vedkommende varsle havnestyret snarest, dog senest en måned etter overdragelsen. Livsarvingen skal rette seg etter de samme reglene vedr. leie og bruk av båtplassen. Jfr. 2.og 3. ledd.
§ 4. Fortøyinger og ansvar
Båteieren er selv ansvarlig for at forsvarlige fortøyninger blir benyttet og dette blir gjort på en måte som ikke påfører andre båteiere eller anlegget forøvrig unødige skader. Båtplasser som forlates over lengre tid skal påsettes surringer mellom utliggerne. Båter over 40 fot skal påsettes egen stormfortøyning ved behov.
Båteier er forøvrig ansvarlig for enhver skade som hans båt måtte påføre andre ved opphold og bruk av havnen.
Det tilligger enhver bruker av havnen å utvise forsiktighet og godt sjømannskap i alt sitt virke på havnen. Rettledning og pålegg fra medlemmer av styret skal følges.
§ 5. Ordensregler.
Det skal herske orden og renslighet i foreningens havneanlegg og det er hver enkelt eier/leier av båtplass sitt ansvar gjennom sin bruk av anlegget at dette blir en realitet. Flytebrygger skal ikke benyttes til opplagsplass av vegn, redskap eller utstyr. Havneanlegg og flytebrygger må ikke tilgrises av fiskerester, olje eller annet.
Det er forbudt å kaste søppel, fiskerester, krabbebur mm i sjøen i havneområdet.
Rester av bunnsmurning, koster og zink skal fjernes fra slippområdet. Tas med hjem og kildesorteres.
Båtvogn skal spyles rein både ved opptak og etter utsetting av båter.
Redskapsrom og slippområdet skal ryddes etter utsetting av båt
Vis hjelpsomhet og godt naboskap og sørg for at fortøyninger og tauverk ikke blir liggende i sjøen. Større vedlikeholdsarbeider av båter eller utstyr må ikke foregå på en slik måte at det blir til sjenanse for andre brukere av havnen. Inngangsporten til flytebryggen skal alltid være låst og alle båteiere har ver for seg rett og plikt til å vise bort uvedkommende og melde fra om skader, hærverk, tyveri etc. Båteier/bruker har plikt til å holde bryggen fri for is og snø slik at unødig vektbelastning unngås og slik at ferdsel til og fra båtene kan skje på en trygg måte.
§ 6. Dugnadsarbeid
Styret kan når de finner det hensiktmessig vedta å få utført utbyggingsarbeider- og/eller vedlikeholdsarbeider på dugnad. Alle båteiere med båtplass eller som vil få båtplass ved de påtenkte arbeidene har plikt til å delta.
Styret kan gjøre unntak fra denne regel dersom en finner at vedkommende har en akseptabel grunn til å be seg fritatt.
Medlemmer er pålagt å møte til minimum 5 dugnadstimer pr år.
Uteblivelse fra dugnad medfører en ekstra kontingent pr manglende time, sats fastsettes av årsmøte. Oversikt over dugnadsdager skal sendes ut i god tid før sesongen og medlemmer er selv ansvarlig for å skrive opp egen dugnad.
Leietakere som jobber dugnad, skriver timer på plasseier.
Dugnadsliste skal henges opp i klubbhuset.
§ 7. Virkning av ikke utført pålegg
Styret kan påtale bruk av havneanlegget som er i strid med foregående regel og kan i den forbindelse gi pålegg som styret finner nødvendig til den enkelte bruker. Pålegg som ikke blir etterfulgt kan innrapporteres til styret og kan føre til tap av medlemskap/rett til båtplass. Tilsvarende gjelder for pålagt dugnadsarbeid som ikke er etterkommet.